dinsdag 1 maart 2011

Kinderbijslag en woekerrente

Uit de gesprekken die we in december hebben gevoerd kwam onder meer naar voren dat de regering van de Oekraïne een stimulerend beleid voert ten aanzien van het krijgen van kinderen. De kinderbijslag is fors te noemen. Ik heb vorige week in een Oekraïense krant dan ook onderstaand artikeltje aangetroffen.
Kinderbijslag fors omhoog
Het kabinet heeft besloten de kinderbijslag te verhogen. Voor een eerste kind krijgen de ouders 1.645,40 euro. Daarvan wordt 673,12 euro ineens uitbetaald en vervolgens een jaar iedere maand 81,02 euro. Bij de geboorte van een tweede kind gaat de uitkering naar 3.365,59 euro. De eenmalige uitkering bedraagt 673,12 euro en het gezin krijgt vervolgens gedurende twee jaar iedere maand 112,19 euro uitgekeerd.

Bij de geboorte van een derde of volgende kind in het gezin keert de Oekraïense overheid 6731,17 euro uit, bestaande uit 673,12 euro ineens en vervolgens drie jaar lang maandelijks 168,28 euro.

De verhoging van de kinderbijslag is met terugwerkende kracht per 1 januari 2011 ingegaan. Tot dan betaalde de overheid 1.121,86 euro totaal en 439,95 euro ineens voor het eerste kind, 2.291,38 euro voor het tweede en 4.582,99 euro voor het derde en volgende kind.
Dat is natuurlijk helemaal geweldig. Een uitkomst voor de arme zigeuner gezinnen. Om voor deze kinderbijslag in aanmerking te kunnen komen moet je als zwangere vrouw je wel laten registreren. En dat is nu juist onder zigeuners een groot probleem.
Bij ons bezoek in februari bleek dat in Uzhorod, een stad ongeveer 40 km van Mukachevo vandaan, een project werd uitgevoerd om zigeunervrouwen geregistreerd te krijgen. Dat project verloopt heel goed. Het plan is nu om in het voorjaar dit project ook in Munkacs op te gaan pakken. Tot zo ver heel mooi, echter er is wat aan de hand. Vrouwen die in verwachting zijn melden zich nu bij geldverstrekkers om wat geld te lenen. Dit willen ze dan afbetalen als ze kinderbijslag krijgen. Zij krijgen dat geld vervolgens in handen tegen een woekerrente van soms wel 30 – 50 % rente. En als er niet op tijd wordt betaald gaat de volgende fase van rente in over de dan openstaande schuld. Je kan wel begrijpen dat op die wijze de kans groot is dat de kinderbijslag al op is voordat het uitgekeerd kan worden. Is natuurlijk weer een erg vervelende situatie. Gelukkig treed de overheid wel op. Tijdens deze reis was er net op het journaal dat ze zo ’n woekeraar hadden gearresteerd. Er is dus nog genoeg te doen om ook deze vrouwen hierin te begeleiden, om niet in handen te vallen van gewetenloze lieden.
Hartelijke groet,

Berend
PS geef gerust reactie. Kan ook via mijn mailadres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten