zaterdag 10 mei 2014

Het badhuis en douchemunten

In de afgelopen winter heeft er een grondige opknapbeurt van het badhuis plaatsgevonden. We constateerden dat het er geweldig goed uit ziet. Alles helder fris en rein. Schimmels zijn verwijderd. Doucheruimte opnieuw betegeld en ook de gang naast de doucheruimte.
 
Eén van de problemen is hoe krijg je mensen onder de douche en vervolgens wie betaald hier voor.
Om met het laatste te beginnen. De mensen hebben veelal geen geld en dus kunnen ze niet betalen om onder de douche te gaan. Nu hadden wij berekend dat het douche per persoon ongeveer € 1,-- kost. In dat bedrag zit dan het gebruik van de douche maar ook onderhoud en beheer.
Om nu aan de financiële middelen te komen zijn we begonnen met het verkopen van douchemunten. Met de gekochte munt geef je dan aan iemand in de Oekraïne op het zigeunerkamp een douche.
 
Op een bijeenkomst in Spakenburg heb ik al voor een mooi bedrag aan munten kunnen verkopen en ook op de oranjemarkt (koningsdag) zijn er een hele serie verkocht dat is gewoon fantastisch. Ik hoop dat nog veel mensen (ook misschien wel na het lezen van deze blog) munten bij de stichting Munkacs willen kopen. In Hoogkerk is het mogelijk om in de winkel "de 2e kans" munten te kopen.
 
Op het kamp is er een groep kinderen die iedere week naar de "soepkitchen" (gaarkeuken) komen. Er wordt geprobeerd om hen tenminste 1x per maand onder de douche te krijgen. Met de opbrengst van douchemunten is dat een mogelijkheid geworden. Dat is natuurlijk super. Denk je eens in hoe vaak je zelf (of je kinderen) onder de douche gaat. Die kinderen nu misschien 2x in de maand. Ik hoop dat dit door kan groeien tot iedere week. Dit heeft tot doel dat de levensomstandigheden van de zigeuners op het kamp steeds beter gaat worden. Dat mensen zelf gaan ontdekken dat hygiëne goed voor je is en dat het fijn is om schoon te zijn.
 
We hebben Ruslan een zak met douchemunten gegeven en hij zal samen met Karlos een spelvorm bedenken om hier zo met de kinderen mee bezig te zijn.
 
Ik hoop dat de stichting binnenkort douchemunten te weinig heeft.
hartelijke groet,
 
Uw projectleider,
Berend van Duijvenvoorde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten