vrijdag 16 mei 2014

De toilethuisjes op het kamp

Drie jaar geleden inmiddels, ben ik samen met Anne Heemstra op de fiets naar de Oekraïne gereden. Ruim 2000 km's. Het doel was geld verzamelen om 100 toiletten op het kamp te kunnen laten bouwen en plaatsen.
Zoals de meesten denk ik nog wel weten was de tocht een groot succes en is het ook gelukt om voldoende bijeen te krijgen om die 100 toiletten te laten bouwen .
Dit werk werd grotendeels door 2 jonge mannen van het kamp zelf gedaan. Fery en Geza. Zij hebben daardoor zichzelf het vak van timmerman aardig eigen gemaakt.
 
Nu had ik na de zomer van vorig jaar aan hen gevraagd om een rondje over het kamp te maken om naar de staat van de toilethuisjes te kijken en daar waar nodig wat reparatiewerk te verrichten.
Dat hebben ze in de wintermaanden gedaan.
 
Op het kamp werd dat als heel bijzonder ervaren. Dat zo maar gekeken werd hoe of mensen omgingen met de gekregen toilethuisjes.
Sommige mensen schaamden zich en wilden dan ook niet dat er in het toilethuisje werd gekeken.
Misschien dat dit een stimulans voor hen is om alsnog netjes met hun toilethuisje om te gaan.
 
Verbazing was er ook, sommige toilethuisjes waren totaal verdwenen. Bleken voor een paar euro aan een ander te zijn verkocht of het materiaal was gebruikt om hun hutje iets te verbeteren.
Ook waren er een aantal die in een dermate slechte staat verkeerden dat ze niet meer te repareren waren. Een aantal werd wel gerepareerd en er waren ook mensen die zelf maatregelen hadden genomen om het toilethuisje in een goede staat te laten blijven. Dat is natuurlijk super.
Er waren er zelfs die nog in een staat van nieuw verkeerden. Zo goed werd er mee om gegaan.
 
We hebben op het kamp besproken of het wenselijk was dat sommige mensen alsnog een nieuw toilethuisje zouden krijgen, maar dat werd afgeraden. Anders zouden er zo weer een stel mensen komen met de vraag om ook in aanmerking te komen voor een toilethuisje.
Die raad hebben we ter harte genomen.
 
In een volgende blog wil ik wat schrijven over de ervaringen van Sylvia Wobbes met het rondbrengen van voedselpakketten.
Geniet van de zomerse dagen.
Groet,
 
Berend van Duijvenvoorde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten