vrijdag 14 september 2012

Van de projectleider: EURO2012 en voedselpakketten

Tja dan ben je weer onderweg met een nieuwe lichting medewerkers die een zomerkamp gaan begeleiden. Dan kom je bij de grens van Hongarije met de Oekraine en dan vertel je hoe de wegen er anders uit zullen zien na de grens.

Maar wat opviel aan de grens was al de allervriendelijkste houding van de Oekrainse douane. Ze kwamen de bus controleren en ik vertelde dat we geen drank, sigaretten, drugs en wapens bij ons hadden. Al grijnzend moest de deur van de bus wel open en ze zeiden, maar je hebt wel een stel mooie dames aan boord. Nou zulke grapjes had ik nog niet eerder meegemaakt. Verdere controle vonden ze dan ook niet nodig. Ik moest alleen nog wel even een document tekenen waarin vermeld stond dat ik geen wapens mee de grens over zou nemen. Dat was dan wel weer nieuw.
Nu was het verder zo dat de wegen in de Oekraine altijd zeer slecht waren met veel gaten in het wegdek. Zeker het viaduct bij Mukachevo. Maar wat bleek de wegen waren zo glad als een belletje. Kennelijk had koning voetbal er voor kunnen zorgen dat de douane vriendelijker werd en de wegen naar Europees niveau waren aangepast. Nu maar hopen dat dit voorlopig ook zo blijft.

Voedselpakketten
Dit maakt altijd grote indruk op iedereen die dit werk doet. Wat een verschil met onze rijke westerse levensstijl en onze behuizing. Ook al kom ik er nu al jaren het blijft mij altijd erg lang bij, wat een nood daar heerst. Financiële ondersteuning blijft dan ook hard nodig om daar regelmatig voedselpakketten uit te kunnen delen.
 
 
 

Op de hierbij gevoegde foto zie je in   1e instantie een moeder, die in verwachting is, met haar 2 kinderen. Als je goed naar de foto kijkt, zie je dat de kinderen geen broek of luier dragen. Je weet dan deze kinderen zijn nog niet zindelijk. Geld voor luiers hebben ze niet en ook kleding wassen lukt bijna niet. Daarom dus maar bloot, zodat het overal terecht komt. Denk daarbij ook aan ziektekiemen e.d..
                                                      En als je dan binnenkomt zie je nog vijf kinderen. De middelste liep net ook nog buiten in de modder op sokken. Ze heeft geen schoenen. Met z’n allen leven ze op de plek die je op de foto ziet, meer is er gewoon niet. Je snapt wel dat een voedselpakket meer dan welkom was.
 
 
Op de site van Munkacs kunt u het bankrekeningnummer van de Stichting vinden om bijdrages over te kunnen maken voor voedselpakketten.             Alvast hartelijk dank hiervoor.
Hartelijke groet,

Berend

PS geef gerust reactie. Kan ook via mijn mailadres

Geen opmerkingen:

Een reactie posten