maandag 16 februari 2015

van de projectleider: het kachelproject

Beste volgers,
Het is hoogtijd om jullie weer eens op de hoogte te brengen van de voortgang van het kachelproject.
In de afgelopen weken waren Fery en Geza in Nederland om een stoomcursus lassen te krijgen.
In het voorjaar van 2014 was Guido van Yperen uit Rijnsaterwoude in de Oekraine voor een project waarbij gelast moest worden. Het bleek al gauw dat Guido een eigen metaalbewerkingsbedrijf bezit en uitstekend kan lassen. Hij vindt het helemaal geweldig dat hij, eigenlijk kansloze, mensen een vak kan leren. Hij heeft in dat voorjaar kennis gemaakt met Fery en Geza en hen wat eenvoudige lastechnieken geleerd.
Van het één kwam het ander. Guido wilde de mannen wel op zijn eigen bedrijf een paar weken lastechnieken bijbrengen en hen ondertussen ook onderdak verlenen. Dat was helemaal super. Bovendien wilde hij de reiskosten voor één van de mannen voor zijn rekening nemen.
Eind januari van dit jaar was het dan zover dat de mannen naar Nederland kwamen. Wat een belevenis. Nog nooit hadden ze gevlogen en zeker nog nooit de luxe huizen gezien waarin wij wonen. Onze woonkamers zijn al groter dan de verblijven waarin zij met hun hele gezin wonen. Uiteraard zijn ze op stap geweest om het één en ander van Nederland te zien en ook in Hoogkerk zijn ze warm ontvangen. Maar in deze blog wil ik het vooral hebben over hun ervaringen.
Direct de eerste dag nam Guido ze mee naar de winkel en zorgde hij dat ze werkkleding en veiligheidsbrillen kregen. Daarna leerde hij ze vooral om veilig te werken.
Ze moesten ook leren om zorgvuldig te werken. Ze waren zelf vaak al tevreden. Maar Guido was een strenge maar goede leermeester. Hij hielp hen stapje voor stapje verder.
 
 
Als eerste hebben ze een tweetal handkarren in elkaar gelast.
 
 
 
 Die worden veel gebruikt in de Oekraine. Daarna hebben ze geleerd om hekwerk te maken. Iets wat je ook veel ziet in de Oekraine. Vervolgens zijn ze nog bezig geweest om een kachel te maken, waarbij Guido ze kon laten zin op welke manier je daarbij moest lassen omdat anders alles krom trekt. Geza bevestigde dat dit met de door hem gemaakte kachel ook gebeurd was. Ook leerde hij hen hoe je op een simpele manier meer warmte uit de kachel kunt halen met minder houtverbruik. Dat wilden ze eerst niet geloven. Maar Guido bewees het hun en ze draaide als een blad van de boom om. Fantastisch om te horen.
De mannen hebben ieder 4 ceretificaten meekregen, waar ze zo trots als een pauw op waren.
Tijdens deze weken heeft Guido in overleg met mij een zaagmachine gekocht, zodat zij er veilig mee konden leren werken. Deze machine gaat nu binnenkort op transport naar Munkacs zodat ze daar dan zelf mee kunnen gaan werken. Volgens de mannen hebben ze daar niet zulke zaagmachines en kan dit al werk opleveren.
We gaan kijken of we een werkplaatsje voor de mannen kunnen regelen zodat ze vandaar uit hun beroep kunnen gaan uitoefenen.
Nu moeten ze eerst zelf aan de slag gaan als metaalbewerkers. In de loop van het jaar gaan we kijken of deze training een vervolg zou moeten hebben. Guido gaf aan de mannen nu al een beetje te missen.
Uw projectleider
Berend van Duijvenvoorde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten